Glasramen

Ik ben woensdag op schattenjacht geweest op mijn ouders' zolder: blijkbaar stond daar een zeer oud glas-in-loodraam, waar ik het bestaan niet van wist, en dat zelfs mijn moeder vergeten was. Een deel van het huis van mijn ouders is behoorlijk oud, met muurschilderingen in de bibliotheek, en een prachtige deur uit vier delen in gestileerde glasramen. Ik heb die altijd al bewonderd, en toen recentelijk een buurman ging renoveren, moest een ander glasraam verdwijnen en vervangen worden door glastegels. Ik heb toen dat glasraam gereserveerd met het oog op de verbouwing. Het gaat om drie kleine rondboogjes, met vooral rood. Het houtwerk is oud en aan vervanging toe, maar het glas zelf is in prima staat.
Toen ik er vorige week mijn vader op aansprak, maakte hij gewag van een ander, veel groter glasraam dat op zolder zou staan. Ik heb dus wat vuile kleren aangetrokken en ben op expeditie gegaan. Het geklauter over de stapels hout in de richting die hij aanwees (het is een GIGANTISCHE zolder, zelfs in twee verdiepingen, maar rechtstreeks onder de dakpannen, dus met kilo's stof) leverde niks op. Ik zette mijn speurtocht verder in een oud duivenkot, en warempel: bingo !
Netjes opgeborgen tegen de verste wand vond ik mijn schat: twee raamvleugels van ongeveer anderhalve meter hoog, een halve meter breed, en een stuk voor daarboven, ik denk een 75 centimeter hoog. De tekening kon ik niet heel duidelijk zien, en de kleuren waren in het halfduister al helemaal niet te onderscheiden door de 30 jaar oude laag stof. Ik durfde het geheel ook niet op mijn eentje verslepen, uit schrik om het glas te beschadigen. Voor zover ik kon opmaken (en wat mijn vader bevestigde) gaat het om een centrale kelk/schaal met bloemen, en die tekening loopt verder in het bovenste glasraam.
Nu moet ik dus mijn ma of echtgenoot warm zien te krijgen om met mij mee op expeditie te gaan, de ramen te verslepen naar het daglicht, en ze voorzichtig te wassen. Ik kijk er al enorm naar uit, want ik ben razend nieuwsgierig. Ik heb altijd al iets gehad met glas, en een glasraam is altijd al een droom geweest van me.
Uiteraard zal het houtwerk moeten vervangen worden, en moet er een systeem voorzien worden van isolatie/dubbel glas. Het lijkt me prachtig achter de jacuzzi...
En de meerkost ? Voor een antiek glas-in-loodraam ben ik volop bereid die te betalen.

Heh. Ik kan niet wachten ! Als Bart nu maar niet zijn veto stelt...
Comments: Een reactie posten