Subsidies voor zonnepanelen ?

Toen ik vrijdag ging eten met een paar vriendinnen, vertelde een van hen dat zij net hun dak hadden vernieuwd, en dat hun aanvraag voor subsidies voor zonnepanelen goedgekeurd was. Geinteresseerd vroeg ik verder, en toen ik vertelde dat ook wij verbouwingen gingen uitvoeren en ook aan het uitkijken waren voor fotoelektrische panelen, wist ze me te zeggen dat de subsidies daarvoor sterk gingen verminderen. De betreffende ambtenaar had hen daarom aangeraden zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen.

Het is namelijk zo dat de subsidiepot voor zonnepanelen vrij beperkt is en telkens weer snel uitgeput geraakt, zodat een aantal mensen in de kou blijft staan. Nu zouden de plannen zijn om de subsidies per caput gevoelig te verminderen, zodat er meer mensen een stukje van die pot kunnen krijgen. Ik weet niet hoe de toestand momenteel is, maar het zou wel eens het ideale moment kunnen zijn om ook een dossier in te dienen.

De kost ligt vrij hoog, wist ze nog te vertellen, het is een behoorlijke investering, maar doorgaans op tien jaar teruggewonnen. De panelen zelf hebben een garantie van 20 jaar, en gaan meestal 25 jaar mee. Alles na die tien jaar is dus pure winst.

En uiteraard is er nog de ecologische kant. Hoef ik me tenminste iets minder schuldig te voelen over alle computers en andere toestellen die voortdurend aanstaan.
Comments: Een reactie posten