Ecologisch bouwen

Ik denk dat we op vlak van ecologisch bouwen een doorsnee Vlaming zijn : akkoord in principe, maar het moet wel binnen het budget passen en makkelijk zijn.

In theorie geloof ik wel in het 'zero footprint' principe - zo weinig mogelijk niet-duurzame energiebronnen aanboren, een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten.

Moeten we bij de verbouwing dan ook rekening houden met ecologische bouwmaterialen ? En zal dit ons budget niet te veel verhogen ? Waar vind ik informatie over ecologisch bouwen ?

Tijd voor wat huiswerk.

Ik lees op ecologischbouwen.be :

Bij de ruwbouw van een huis, zowel voor nieuwbouw als verbouwing, komen de basisvragen naar voor wat betreft materialen en concept van de constructie. Van meet af aan opteer je voor een bepaald systeem en maak je de fundamentele keuze voor milieuvriendelijke en gezonde materialen en een comfortabele woning.

Wij hebben inlands constructiehout voor houtskeletbouw, trasskalk en trasscement als milieuvriendelijke alternatieven op cement en chemische pleisters, hout voor buitengevelbekleding of als dakleien; platen voor dakopbouw en isolatie (zie hiervoor ook de rubriek 'Isolatie').

In ons houtassortiment streven wij naar een maximaal aanbod van FSC-gelabelled hout of, indien niet beschikbaar, hout van Europese afkomst.

Basisprodukten voor Ecologisch Bouwen :

- inlands constructiehout
- raamkepers van kastanjehout
- terrashout van Europese afkomst of met FSC-label. Meer weten over FSC kan op www.wwf.be
- pleisters : een compleet gamma alternatieven op cement e.a. pleisters binnen- en buitenpleisters, trasskalk, trasscement, kaleipleister, ... van het merk Tubag.
- onderdakplaten van verschillende merken nodig voor isolatie bij de dakopbouw
- dakbedekking zoals houten leien
Comments: Een reactie posten