Waterverwarming

Onze huidige elektrische boiler is ongeveer 17 jaar oud. Ik heb het ding twee jaar geleden nog ontkalkt, maar ik ben er zeker van dat hij niet meer het oorspronkelijke rendement haalt.

Als we dan toch onze badkamer verbouwen en nieuwe leidingen moeten laten leggen, gaan we meteen een nieuwe boiler installeren. Alleen is de vraag welk type.

Momenteel is het een grote elektrische boiler die 's nachts oplaadt. In concreto houdt dat in dat we elk een douche kunnen nemen 's morgens, Wolf in bad doen, en dat dan het warm water op is. Als we dan in de loop van de dag extra warm water nodig hebben, moeten we de boiler manueel aanzetten. Ook een bad in combinatie met een douche is moeilijk, vooral in de winter als het aangevoerde water ijskoud is. Dit probleem willen we vermijden. Als we voortdurend warm water willen, wat zijn dan de mogelijkheden ?

* een gasgeiser. Bart is echter resoluut tegen het gebruik van gas. Momenteel is er ook geen aansluiting, en ik weet niet eens of er wel gas in de straat is.

* een "power shower": een elektrische doorstroomboiler. Ik heb het ding al zelf gebruikt in Schotland, maar heb geen idee van de kostprijs, van het verbruik, en van de werking van zo'n ding. Het betekent wel ongelimiteerd heet water, net zoals een gasgeiser.

* warm water op basis van zonne-energie. We spelen sowieso al met het idee van zonnepanelen, maar zijn er nog compleet niet uit. Het probleem is dan echter dat je opnieuw met een beperkte voorraad zit, tenzij je op een andere manier gaat aanvullen. Maar dan heb je in feite twee systemen, en een dubbele kost.

Opnieuw stof tot nadenken, en informatie die we moeten opvragen.
Comments: Een reactie posten