Wederopname hypotheeklening

Ons huis is in 1997 aangekocht. Indertijd zijn we een twintigjarige hypotheeklening aangegaan.

We zijn nu bijna tien jaar verder, en er is wel wat ruimte vrijgekomen bij de originele hypotheek. Ik vermoed dat we, ook op fiscaal vlak, best toch voor een deel van de verbouwingen een nieuwe lening moeten aangaan.

Dat zal waarschijnlijk een wederopname worden :

U kan de eerste kredietopening dan opnieuw benutten, zelfs al is die lening al volledig afbetaald. Een hypotheekinschrijving geldt immers steeds voor dertig jaar, zelfs bij een kortere aflossingstermijn. Daardoor is het mogelijk om, zonder nieuwe hypotheekkosten, een kredietopening voor een tweede maal te benutten, zolang u het maar binnen de dertig jaar na het afsluiten van de lening doet. Daarbij geldt wel een belangrijke beperking: u kan nooit meer lenen dan het bedrag dat u in de oorspronkelijke kredietopening leende. U kan dus enkel opnieuw lenen wat u al heeft terugbetaald.
Zo'n wederopname biedt, naast het besparen van kosten, ook diverse andere voordelen. Vermits de bank een hypothecaire waarborg heeft, kan ze het voordelige tarief van een hypothecair krediet toepassen. Kiest u voor een gewone financiering zonder hypothecaire waarborg, dan betaalt u meer rente. Zo'n lening biedt de bank immers minder sterke garanties. U krijgt bij zo'n wederopname steeds het tarief dat geldig is op het moment van de heropname (dus niet het oorspronkelijke tarief van de lening).
Een ander voordeel is dat u de terugbetaling kan spreiden over de lange looptijd die eigen is aan een hypothecair krediet. Dat maakt de maandelijkse aflossing gemakkelijker te dragen.
Comments:
 Tiens, dan is iedereen toch niet gelijk voor de wet. Wij ook kochten een woning aan in 1994. Wij namen een kredietopening (lening op 20 jaar en hypotheek bij notaris op 30 jaar). In 1999 lieten wij onze lening herzien en verkorten. Uiteindelijk besloten wij verleden jaar toch bijkomende verbouwingen te doen en wilden de kosten wederopnemen doch blijkbaar was de hypotheek hiervoor niet geldig en dienden wij nieuwe zware kosten te betalen, m.a.w wij moeten een nieuwe hypotheek afsluiten?
 
 Ik liet dat ook navragen bij de KBC en die hadden het over een oude wet die uitdoofde en dat wij met onze lening aangegaan in 1994 ook geen recht hadden op een wederopname. Wat is daar nu van waar ?
 
 Wij wensen gebruik te maken van een wederopname van ons hypothecair krediet 2000-2012 bij AGF (nu Recordbank) ter overbrugging van ons nieuwbouwproject. Hoewel de akte stipuleert dat dit kan, krijgen wij van Recordbank een negatief antwoord. Alleen als we nog een andere lening bij hun afsluiten zouden we in aanmerking komen. Wij wensen evenwel geen bijkomend krediet en wensen alleen te overbruggen. Kan dit zomaar?
 
 Wij hebben verbouwingen gepland via en heropname en zouden graag zien wat de mogelijkheden zijn. Onze bedoeling zou zijn om gewoon iets langer te betalen zodanig dat de maandelijkse aflossing niet hoger wordt......
Onze lening is gestart op 01/06/2001 bij fortis en loopt normaal af op 01/06/2021.
 
Een reactie posten