Zonneboiler

De overstap naar zonne-energie brengt verschillende voordelen met zich mee. De subsidieregeling is misschien van de baan, maar de ontlasting van het milieu en het verlagende effect op uw energierekening blijven als twee belangrijke voordelen overeind!

Zonneboiler
De laatste jaren zien we steeds meer zonneboilers verschijnen. Een uitstekend initiatief! Voor een gezin dat gas gebruikt voor de verwarming van water scheelt het na aanschaf van een zonneboiler de helft aan energieverbruik. Zelfs als er voorheen een HR-combiketel werd gebruikt. Het verschil is nóg groter als de zonneboiler een elektrische boiler vervangt.

Opbouw
Het belangrijkste onderdeel van de installatie is de zonnecollector. Deze vangt de zonnewarmte op. Het is eigenlijk een zwarte plaat, aan de onderkant geïsoleerd en aan de bovenkant afgedekt met glas. Door de collector stroomt water. Als de zon schijnt, wordt de plaat zó heet dat deze het water verwarmt. Dit opgewarmde water stroomt vervolgens naar een opslagvat, dat in de woning onder het dak komt te staan (of te liggen, want er zijn ook horizontale zonneboilers).
Een zonneboiler functioneert niet uitsluitend wanneer de zon schijnt. Zelfs als het enigszins bewolkt is, wordt het licht in warmte omgezet en werkt de zonneboiler.

Soorten
 • Standaard zonneboiler
 • Zonneboiler combi
 • CV-zonneboiler
 • Compacte zonneboiler

  Rendement
  Het beste naverwarmingstoestel is er een zonder waakvlam en met een hoog opwekkingsrendement; bijvoorbeeld een verbeterd-rendement (VR) of hoog-rendement (HR) toestel. Verder is het aan te bevelen een toestel te nemen met een lage taptemperatuur (55-65 °C), zodat de dekkingsgraad van de zonneboiler maximaal is.
  Tenslotte kunt u beter volstaan met één opslagvat (of eventueel twee gecombineerde, zoals in een duoboiler), omdat meer vaten meestal een groter energieverlies geven.
 • Comments: Een reactie posten