Badkamer van Starck

Persoonlijk heb ik een dubbele houding tegenover Starck. Langs de ene kant vind ik dat hij héél mooie objecten maakt - vaak zeer uitgepuurd en ontdaan van alle franje, net dat wat ik zoek in objecten.

Langs de andere kant trekt hij de kaart van de 'vermerking' van zijn naam : op een bepaald moment wordt het belangrijker om zijn naam en trademark aan iets te verbinden, dan zijn inzicht in het ontwerp.

Nu zal Starck ook badkamerobjecten ontwerpen voor Duravit :

Ontwerper Philippe Starck creëert badkamerobjecten voor Duravit, die in hun minimalisme op het verleden leunen, ofschoon in veredelde vorm. De badkamerserie Starck X, een categorie op zichzelf, is met niets vergelijkbaar en verheft zich zelfs tot kunstvoorwerp.

Starck X omvat een veelvoud van modellen. De 16 keramische eenheden, 5 meubelkasten en 3 ligbadversies vormen een nieuwe badcultuur en beïnvloeden daarmee de levenswijze van mensen.

Kubistisch gevormde wc’s en bidets geven de basisvorm van de badserie aan. Gericht geplaatst zijn er innovatieve details, zoals het bidet met deksel, waar door de uitsparing de vlakke kraan zichtbaar wordt. In conische of cilindrische vorm betreden de 89 cm hoge wastafels het badkamertoneel op een keramisch podium, zonder de rustige lijn van het totaalconcept te onderbreken.

Ook de badkamermeubelen en hun hoogglans witte kleur bezitten esthetische en constructieve bijzonderheden. De binnenindeling heeft vier kleuren: yellow en wit mat naast zwart en platina in hoogglanslak, geven de gewenste toon aan. Naargelang de grootte van de onderbouwkast zorgen kleine schaaltjes, een middenopdeling of ook twee onderverdelingen voor kleur en orde binnenin.

Het corpus van de hoge kast laat Philippe Starck als van de wand los zweven. Als opengesneden en licht uit elkaar getrokken brengt de zijkant van de hoge kast, die ook als greeplijst dient, de kleuren van de binnenkant te voorschijn. Het spiegelelement opent ook een geheel nieuwe zienswijze. Het is 80 cm breed met een omlopende, verlichte spiegelrand waardoor spiegel en helder glas zich afwisselen. Door hun minimale tussenruimte dringt het licht erdoor en wordt degene die erin kijkt perfect verlicht.

Het royale 180 x 90 cm acryl ligbad vraagt om in de luxe van de waterwereld te duiken. De ligbaden zijn kubistisch, rechtlijnig en minimalistisch. Naast een vaststaande inbouwversie beschikt het vrijstaande bad over heel wat bijzonderheden. De omlopende buitenrand kan van kleurlicht veranderen via een mobiele touch afstandbediening. In plaats van een overloop vangen echt witte stenen, voorzien van een vuilafstotende impregnatie, het overlopende water in de buitenliggende rand op. Waterbestendige, rechtlijnige houtinserts zorgen voor een huiselijke, warme sfeer. De rugleuning met één of twee hellingsvarianten en de variant helemaal zonder hellingshoek, beloven uren badgenot.

Comments: Een reactie posten