Badkamer

Een artikel gevonden op bouwer.be over de inrichting van de badkamer :

Een badkamer evalueert meer en meer van een functionele ruimte naar een echte relaxruimte. Bij het ontwerp van deze kamer dient men dan ook met diverse elementen rekening te houden.

1. Beschikbare ruimte:

De eerste vraag die gesteld dient te worden is hoeveel ruimte is er ter beschikking voor uw badkamer. Hierbij is niet alleen de oppervlakte belangrijk maar ook:
  • de vorm van de badkamer
  • waar er zich ramen, deuren ,radiatoren,... bevinden
  • waar de ruimte zich bevindt (gelijkvloers, op zolder,…)
  • welke vorm het plafond heeft en hoe hoog het is.
Het is raadzaam hier een grondplan op schaal van te maken. Zo kan u zichzelf een goed idee vormen hoeveel ruimte u nog ter beschikking heeft nadat de sanitaire toestellen zijn geplaatst. Tevens is dit grondplan een belangrijk hulpmiddel als u op zoek gaat naar sanitaire toestellen en u hiervoor professioneel advies vraagt.

Of u nu beschikt over een grote of kleine ruimte, er is steeds een stijlvolle en functionele inrichting te bedenken. Belangrijk is echter dat er met de beschikbare ruimte, de vorm en de plaats van de kamer rekening wordt gehouden.

2. Design:

De badkamer is tegenwoordig een volwaardige kamer geworden, die wat stijl betreft dient aan te sluiten bij de rest van het huis.

Fabrikanten hebben hierop ingespeeld door hun producten te laten ontwerpen door gerenommeerde designers zoals, Philippe Starck, Dieter Sieger, Adolf Babel, Arne Jacobsen,... Aan elk design hangt ook een prijskaartje. Het is dan ook de kunst om een inrichting te kiezen die enerzijds beantwoordt aan de stijl die u nastreeft en anderzijds aan uw budget.
Hiervoor is maar één advies, vergelijk zoveel mogelijk productlijnen. Het aanbod van sanitaire toestellen is enorm groot waardoor een goede zoektocht steeds zal leiden naar een goede verhouding tussen design en budget. Laat u hier desgevallend professioneel in begeleiden en geef gerust de stijl aan die u nastreeft maar ook het budget dat u wenst te respecteren.

3. Functionaliteit:

Ook al is design vandaag een hot item verlies functionaliteit zeker niet uit het oog! Een badkamer is niet alleen een relaxruimte, het is ook een ruimte die elke dag wordt gebruikt. Zorg er dan ook voor dat deze ruimte gebruiksvriendelijk wordt ingericht:
  • Zorg voor voldoende plaats om in te bewegen of bijkomend meubilair te plaatsen (wasmandje, vuilbakje,...).
  • Zorg voor voldoende licht, en dit zeker aan de spiegels.
  • Zorg ervoor dat spiegels niet te ver van u weg staan en groot genoeg zijn.
  • Reserveer voldoende ruimte om radiatoren te kunnen plaatsen zodat het aangenaam warm in de badkamer is.
Maar ook met hoeveel mensen u de badkamer gaat gebruiken speelt een rol. Bestaat uw gezin uit 2 personen of 5? Dit kan bijvoorbeeld de keuze beïnvloeden om bv geen bad te installeren maar wel 2 wasbakken of om wel of niet een toilet op uw badkamer te voorzien. Maar ook de keuze van het juiste sanitair materiaal kan de functionaliteit van de badkamer bevorderen.

4. Duurzaamheid:


Een badkamer wordt niet alleen dagelijks gebruikt het is ook een ruimte die blootgesteld wordt aan warmtevariaties, vocht, kalk, ...

Zorg er dan ook voor dat het materiaal dat u installeert niet alleen mooi oogt en functioneel is maar ook van een behoorlijke kwaliteit is!

De inrichting van een badkamer vraagt sowieso een redelijk budget. Zorg er dan ook voor dat u dit bedrag niet twee keer dient uit te geven!

5. Professioneel advies:

Door te kijken en te vergelijken krijgt uw droombadkamer niet alleen vorm, maar kunt u deze ook binnen uw budget realiseren. Breng de beschikbare ruimte goed in kaart, stel een aantal basiseisen op en laat u professioneel begeleiden.
Comments: Een reactie posten