Kruidentuin

Ik hou wel van koken, en mijn vrouw ook. Misschien is bij de heraanleg van onze tuin een kruidentuin wel te overwegen ?

In de winter, als de natuur in rust is, zijn er weinig werkzaamheden in de tuin. Fruitbomen snoeien, ja, dat wel, maar verder is het vooral belangrijk om de natuurlijke rust zou weinig mogelijk te verstoren, om kwetsbare planten niet extra aan de elementen bloot te stellen.
De belangrijkste 'tuinwerkzaamheden' spelen zich nu dus binnen af: gebogen over tuinboeken, kruidenboeken, zaad- en plantencatalogi kunnen we plannen maken voor het komende groeiseizoen.

Bij het aanleggen van een kruidentuin is een goede voorbereiding even belangrijk als bij de aanleg van een sier- of moestuin. En of je nu een 'klassieke' kruidentuin wil, inclusief formeel ontwerp met buxushaagjes, of liever je kruiden her en der in je sierborders terugvindt of ze zonder poespas bij je moestuin gaat kweken, het blijft belangrijk om je vooraf goed bewust te zijn van wat er in je tuin wel en niet kan...

Waar je je kruidentuin zal inplanten, hangt van verschillende factoren af:
In de eerste plaats moet je weten wat je wil kweken. Voor culinair gebruik is het het prettigst om minstens een deel van je kruiden binnen handbereik te hebben, zodat je ook op regenachtige dagen nog snel wat kruiden kan knippen.
Voor medicinale kruiden daarentegen is de ligging ten opzichte van je buitendeur vaak van minder groot belang, en een aantal van deze kruiden lenen zich bovendien erg goed om in een sierborder te worden geplant.
Soms ben je beperkt in de keuze van een (geschikte) plek, omdat een groot deel van je tuin al is aangelegd (maar wat houd je dan tegen om hier en daar in je borders een plekje voor kruiden te gebruiken), of omdat je maar een kleine tuin hebt. In dat geval zal je de keuze van de te telen kruiden gaan afstemmen op de beschikbare plek (is het een goed-vochthoudende, vruchtbare plek in de halfschaduw, dan zal de teelt van peterselie een stuk succesvoller zijn dan die van roosmarijn).
Wanneer je meerdere plekken voor het uuitkiezen hebt, dan zal je ofwel de plek kiezen die het meest geschikt is voor jouw favoriete kruiden, of je legt misschien twee kruidentuintjes aan.
In elk geval is het belangrijk de min of meer vastliggende kenmerken van je tuin, die de groeiomstandigheden zullen bepalen, vooraf heel grondig in kaart te brengen.

Comments: Een reactie posten