Tuin aanleggen

Na de verbouwing bestaat de kans groot dat we de tuin een stuk (zie artikeltje over onze kleine bouwovertreding) of zelfs volledig heraanleggen.

Dit vond ik over een tuin aanleggen :

1.Bekijk je tuin aandachtig, probeer dit te spreiden over een ganse dag, en kijk waar er zon en schaduw voorkomt. Maak nu al voor jezelf uit of je een onderhoudsvriendelijke- of een energieke tuin wil.

2.Neem de juiste maten van je tuin, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

3.Maak een lijstje met al je wensen, bijvoorbeeld een vijver , waterpartijtje, vaste planten, terras, rusthoekjes, pergola, rozenboog, paadjes, tuinverlichting, enz…

4.Breng daarna je ideeën over op papier en teken je tuinplan , lukt het niet de eerste keer, geen nood, teken tot alles op punt staat en alles naar je zin is.

5.Maak een lijstje op met je plantenkeuze (schaduwplanten en plantenvoor in de volle zon). Indien je voor een border kiest, moet je erop letten dat je planten van hoog naar laag gaan. Let vooral op de bloeitijd. Zorg ervoor dat er wel altijd iets in bloei staat. Gaat je keuze uit naar heesters, zorg dan voor de nodige ruimte tussen de struiken. In het begin zijn ze klein, maar algauw groeien ze uit tot volwassen planten. Staan de struiken te dicht bij elkaar dan gaan ze met elkaar in concurrentie en nog een minpunt, snoeien wordt een hele karwei.
Een praktische tip:
leg met stapstenen een scheidingslijn tussen de struiken en de andere planten, zowel voor de struik als naast de struik. Het is een goede richtlijn om je struiken te snoeien. Snoei de struiken tot aan die grens en je tuin blijft netjes en ordelijk.

6.Je kan ook kiezen voor een thematuin. Bijvoorbeeld een grassenhoek, een border met vaste planten in combinatie met eenjarigen, een kruidentuintje, rotstuintje, bloemenweide, watertuin, enz…

7.Breng je plantenkeuze over op je tuinplan. Let vooral op de hoogte en de kleuren.

8.Als de tijd is aangebroken, zo rond september, oktober, april of mei (alle maanden waarin het veel regent en niet vriest) kan je beginnen met je plan uit te voeren. Indien je de tuin volledig verandert, is het handig om met paaltjes of wit zand te werken. Zo zie je onmiddellijk waar alles moet komen. Het pad, de vijver, terras, rusthoekje,… Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het meten van de border (liefst zo’n 3 meter breedte), daarna het pad (zo’n 70cm), het terras, de vijver en zo werk je de ganse tuin af. Maak een keuze uit verschillende afboordingen en steek die eerst in de grond. Maak de grond schoon, haal stenen en ander vuil eruit. Mest bij indien nodig, bv gedroogde koeienmest.
Vergeet ook de elektriciteit en andere draden voor tuinverlichting en waterpomp eerst in de grond in te werken vooraleer je begint met planten.

9.Nu kan je naar een tuincentrum gaan en je planten uitkiezen. Let erop dat je enkel gezonde planten koopt. Er mogen geen ziektes, dorre bladeren aanwezig zijn. Als je daar nu veel energie instopt, levert het je gegarandeerd later een prachtige tuin op.

10.Nu kan het planten beginnen. Kijk vooral nog eens naar het naamkaartje voor kleur en hoogte. Zet de planten eerst uit op de grond voor een algemeen globaal beeld. Zorg voor voldoende afstand, enkel dan kunnen de planten goed uitgroeien en nieuwe scheuten aanmaken. Bij droog weer giet je de plantkuil vol met water, laat even bezinken en zet de plant centraal in de kuil. Dek alles voorzichtig toe en stamp een beetje aan. Zo werk je gans de tuin af. Blijf regelmatig het geheel van op een afstand bekijken.

11.En dan nog een laatste punt, een tuin moet groeien, heeft jaren en jaren nodig om zich te ontwikkelen. Probeer niet alles in één keer te bewerkstellingen want sommige planten zullen erom vragen om verplant te worden. Laat de plant zelf bepalen waar ze zich goed voelt.
Comments: Een reactie posten