Zonnebank

Ik ben er vrij zeker van dat een zonnebank niets voor ons is.

Toch eens opgezocht waarop je moet letten bij de aankoop van een zonnebank.

TYPES

Combinatiesolarium Zonnebank met geïntegreerde gezichtsbruiner.

Mobiel solarium Een mobiele zonnehemel kan boven een bed geplaatst worden en meestal eenvoudig worden verplaatst en opgeborgen. Een acrylplaat beschermt de lampen tijdens het opbergen.

Er zijn full body en half body solariums. De eerste zorgt voor een gelijktijdige bruining van het hele lichaam. Een gebogen vormgeving bij de meeste modellen zorgt voor betere zijbruining.

Gezichtsbruiners Alleenstaand of geïntegreerd in de zonnehemel. Het gezicht verkrijgt een gelijkmatige bruining.
TYPES LAMPEN

Lichaamslampen De TL-buis met een vermogen van 100 Watt en een lengte van 176 centimeter is een veel gebruikte lamp. Deze lampen hebben gemiddeld zo'n 0,7% UVB. De gemiddelde zonnebanklamp gaat zo'n 4 tot 5 jaar mee. Het einde van diens levensloop kan u opmerken doordat u minder snel bruint. Regelmatig gebruik of gebruik door meerdere gezinsleden doet de UV-output nog sneller afnemen. Stelregel: zonnebanklampen gaan zo'n 450 tot 500 branduren mee

Een kleinere, maar krachtige lamp is de HPA UV-lamp. Deze lampen hebben een vermogen van 400 of 500 Watt en een effectieve UV-levensduur van ongeveer 750 uren.

Beide lampen geven naast ultraviolet licht ook een warm en aangenaam infraroodlicht af.

Gezichtsbruinerlampen Ons gezicht vraagt bij het zonnen extra aandacht: de huid is er namelijk dikker dan elders op het lichaam. Dit komt omdat dit lichaamsonderdeel veel meer in contact komt met zonlicht.
UV-B? Het percentage UV-B wordt gebruikt als aanduiding voor de sterkte van de lamp. Het is de hoeveelheid UV-B die de lamp geeft t.o.v. de totale hoeveelheid UV-straling. Ultraviolette straling bestaat uit verschillende onderdelen waaronder UV-A en UV-B. Deze laatste maakt je sterker bruin dan UV-A, en is daarom een veroorzaker van zonnebrand.
REFLECTORPLAAT Reflectoren achter de bruiningslampen zorgen voor een optimaal gebruik van de lampen en geven een sneller en beter bruiningsresultaat. Deze metalen plaat zorgt ervoor dat het UV-licht dat door de lampen wordt uitgestraald naar achteren niet verloren gaat maar wordt weerkaatst. Er zijn ook bruiningslampen die een ingebouwde reflector hebben.


GEBRUIKSGEMAK

Verstelbare hoogte Omdat niet ieder bed even hoog is hebben sommige zonnebanken een (traploze) hoogteverstelling. Daardoor kan de hemel op de gewenste hoogte worden geplaatst voor gebruik met verschillende bedden.

Bruiningsfilter Geeft het juiste spectrum weer voor een optimale en mooie, gelijkmatige bruining.

Urenteller Toont het totaal aantal uren dat de lampen zijn gebruikt (kan opnieuw op nul worden ingesteld).

Schakelaar voor gedeeltelijk bruinen Twee paar lampen kunnen onafhankelijk geschakeld worden voor bruining van de helft van het lichaam.

Automatische timer Met een timer met automatische afslag hoeft u de tijd niet constant in de gaten te houden.
Veiligheid

Geluidssignaal Een geluidssignaal klinkt één minuut voor automatische afslag.

Ingebouwde afstandsmeter Stelt u in staat om gemakkelijk de ideale afstand te meten tussen uw lichaam en het apparaat.

Beschermbrillen Voor oogbescherming tijdens het bruinen UV straling kan beschadiging aan de ogen veroorzaken.

Veiligheidsschakelaar Voorkomt dat de zonnehemel tijdens de werking inklapt en beschermt tegen inschakeling bij te geringe hoogte.

Vergrendeling Als bescherming tegen onbevoegd gebruik.
EXTRA COMFORT

Afstandsbediening Met de afstandsbediening regelt u het type en duur van uw sessie: full-body of gedeeltelijke bruining, of full-body ontspanning. Het bevat herhalen-, pauzeren- en aan/uit-functies. De display van de afstandsbediening toont het reeds gebruikte totaal aantal bruiningsuren. Na 750 uur geeft de display aan dat het tijd is om de lampen te vervangen.

Relaxlampen Met extra relaxlampen of infraroodlichten kan je niet alleen zonnen, maar ook genieten van de comfortabele warmte en lekker ontspannen.

Ventilator Zorgt voor een aangename koele bries tijdens uw zonnebad.

Opberging Zijn de afstandsbediening en het snoer makkelijk op te bergen?
Comments:
 Mooi overzichtje. Bezoekers zullen hier zeker iets aan hebben. Zelf heb ik ook een site over zonnebanken om bezoekers te informeren over het correct gebruik ervan.
 
Een reactie posten