Huis verkopen

Er is op dit moment gewoon geen sprake van dat we ons huis zouden verkopen.

Toch is het interessant om de huizenmarkt een beetje te volgen - je weet maar nooit.

Het duurt steeds langer voor een woning in Europa verkocht raakt, maar dat kon afgelopen jaar niet beletten dat de prijzen sterk opliepen.

Ook tijdens de eerste acht maanden van dit jaar zaten de vastgoedprijzen en de verkoopperiodes weer samen in de lift. Koploper was afgelopen jaar Zweden met een gemiddelde prijsstijging van bijna 23 procent, op de voet gevolgd door Spanje met ruim 19 procent. Ook in Frankrijk, Finland, Groot-Brittannië en België werden prijsstijgingen opgetekend van meer dan 10 procent.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Duitsland met een prijsdaling van bijna 21 procent. Niet verwonderlijk dat huizen en appartementen er nu gemiddeld al 182 dagen te koop staan, acht dagen meer dan een jaar eerder.

De opvallendste stijger is Nederland, waar de tijd tussen de eerste advertentie en de ondertekening van het verkoopscompromis opliep van 72 tot gemiddeld 168 dagen. In België steeg de verkooptijd van 90 tot 100 dagen.

Spanje roeit tegen de stroom in met een prijsverdubbeling sinds 2003 en een inkrimping van de verkoopduur van 90 tot 30 dagen in dezelfde periode.

Comments: Een reactie posten