België behoudt lagere btw op woningrenovatie

De btw op woningrenovatie en op diverse herstellingen blijft 6 procent. Dit zegt minister van Financiën Didier Reynders (MR) na een vergadering van de ministers van Financiën van de EU.

De ministers bereikten wel geen akkoord over een uitbreiding van het lagere btw-tarief naar de rest van de EU.Toch ziet Reynders voldoende redenen voor optimisme.

Sinds enkele jaren loopt in diverse EU-landen, waaronder België, een 'experiment' met een verlaagde btw-voet. Voor arbeidsintensieve diensten geldt een tijdelijke verlaging tot 6 procent.

Het huidige experiment loopt af op 31 december en moest normaal zonder akkoord van de Ecofin-ministers stopgezet worden. Vooral Duitsland -waar de nieuwe regering op een btw-verhoging mikt- is gekant tegen het EU-experiment.

Uitbreiding

Veel andere EU-landen willen het experiment absoluut verlengen en zelfs uitbreiden. België wil de bouwsector een permanente verlaging bieden voor de renovatie van woningen tussen 5 en 15 jaar (boven 15 is er al een permanente uitzondering). Frankrijk wil de verlaging uitbreiden tot de restaurants.

Volgens Reynders staat Duitsland momenteel nagenoeg alleen, en zijn alle vroegere tegenstanders intussen bijgedraaid. Duitsland stelde dinsdag onmiddeLLijk een veto, en vroeg de zaak aan te kaarten tijdens de Europese Top volgende week. Kanselier Merkel zou zich iets soepeler kunnen opstellen.Als er volgende week geen akkoord komt, zullen de ministers van Financiën de zaak opnieuw oppikken in januari, onder Oostenrijks voorzitterschap.

Als er dit jaar geen akkoord meer komt, moet de Europese Commissie in theorie de lidstaten vervolgen die vanaf 1 januari nog een verlaagd tarief toepassen voor arbeidsintensieve diensten, vermits ze daar dan geen EU-toelating meer voor hebben.

In praktijk echter zou de Commissie die niet of toch niet onmiddelijk doen. Woensdag vergadert de Commissie over dit punt, een formele belofte komt er zeker niet. Maar niemand verwacht dat de Commissie snel procedures zal starten.

Reynders zal alvast in België het nodige wetgevende werk doen om de verlenging van de verlaging te regelen. De beroepsorganisaties van de bouwsector en de kmo's op EU-niveau klagen intussen wel over de juridische onzekerheid.
Comments: Een reactie posten