Is een waterontharder schadelijk ?

"Is een waterontharder schadelijk voor de gezondheid? Moet je warm of koud water ontharden? En mag je het water van de keuken ontharden?"
Er bestaan verschillende systemen van waterontharders, elk met hun specifieke voor- en nadelen. Bij ons worden vooral apparaten gebruikt die werken met ionenuitwisseling op basis van een harsbed. Daarbij worden de kalkdelen (calcium- en magnesiumionen) vervangen door zoutdelen (natriumionen). Dat wil dus zeggen dat water dat op die manier verzacht wordt, een iets hoger zoutgehalte heeft. Op zich is dat niet problematisch, maar voor mensen die een zoutarm dieet volgen, kan dat een probleem geven.

Hoewel in de praktijk de ontharder meestal ál het water onthardt, raadt Belgaqua, de Belgische federatie voor de Watersector, aan de ontharder alleen te plaatsen op het circuit van het warm water en het waswater. Hard water is namelijk vooral problematisch voor toestellen die werken met warm water. Elektrische huishoudtoestellen die aangesloten zijn op het koudwatercircuit, worden volgens Belgaqua, indien nodig, het best beveiligd door een individuele ontharder, net voor het toestel.

Als je het toestel toch op het volledige watercircuit aansluit, is het belangrijk geregeld te genereren, waardoor je geen problemen kunt hebben van bacteriën die woekeren in het harsbed.

Let wel: over de zin en onzin van waterontharders zijn de meningen erg verdeeld.
Comments: Een reactie posten