Minerale isolatiewol in spouwmuur

Onze verbouwing zal een aantal buitenmuren ook veranderen. Ik las dit interessant artikel op De Standaard website:

Isolatie blijft een van de heikele punten in een (ver)bouwproces. Zo heb je voor de isolatie van je spouwmuur de keuze tussen minerale wol en kunststofplaten. "Maar ik heb horen vertellen dat minerale wollen na verloop van tijd kunnen afzakken door vocht of natuurlijke veroudering", weet een bezoeker van de Livios-website. "Klopt dat?" Vooraleer een oordeel te vellen, willen we die isolatiematerialen kort toelichten. Bij de minerale wollen zijn er rotswol en glaswol. Rotswol wordt gemaakt uit vulkanisch gesteente (diabaas), glaswol uit een mengsel van siliciumzand, soda en mergel. Inzake prijs en isolatiewaarde scoren ze even goed.
Kunststofplaten kan je onderverdelen in een vijftal groepen. EPS staat voor geƫxpandeerd polystyreen (piepschuim): goedkoop in prijs, maar met een vrij lage isolatiewaarde. XPS of geƫxtrudeerd polystyreen kost iets meer, maar isoleert ook beter. PUR (polyurethaan) wordt gemaakt op basis van de restproducten die ontstaan bij de raffinage van aardolie tot brandstof. Dat is het duurste kunststofproduct, maar met de hoogste isolatiewaarde. PUR kan gespoten worden (vloeren en daken) en scoort bovendien goed op het vlak van akoestiek. PIR (polyisocyanuraat) scoort goed inzake brandveiligheid en wordt vaak gebruikt voor platte daken. Daarnaast zijn er ook nog allerlei reflecterende isolatieproducten, die ondanks hun geringe dikte zorgen voor een hoge thermische weerstand.

De keuze tussen die materialen hangt af van je persoonlijke voorkeur en specifiek isolatiedoel. Martin Hestermans, technisch raadgever bij isolatiefirma Rockwool: "Als een isolatiemateriaal de technische goedkeuring ATG heeft, specifiek voor toepassing in spouwmuren, dan betekent dat dat het de nodige verificaties heeft doorstaan. Deze goedkeuring wordt uitgevaardigd door de BUTGB, de Belgische Unie voor de Technische Goedkeuring in de Bouw (www.butgb.be)."

"Spouwplaten van glas- of rotswol zakken niet af in een spouw door vocht of veroudering. Die bedenking stamt nog uit de tijd toen minerale wol alleen onder de vorm van zachte matten verkrijgbaar was. De hedendaagse spouwplaten in minerale wol zijn echter vormvast en hebben toch een zekere soepelheid, waardoor ze goed op het muurvlak aansluiten. Door hun minerale karakter zijn ze ook vrij van uitzetting en krimp. Een en ander betekent dat ze dus ook op lange termijn goed op hun plaats blijven. Uiteraard moeten ze, net als andere spouwproducten, correct worden bevestigd met spouwhaken en clips."

Conclusie: Minerale wol is niet meer het zachte 'deken'-materiaal van enkele decennia geleden. Vandaag zijn er stabiele wolplaten die inzake duurzaamheid niet onder hoeven te doen voor kunststof.

Bron: De Standaard
Comments: Een reactie posten