Woningmarkt kent verzwakking

In de standaard:

Verzwakking, zo nuanceert de vastgoedspecialist Jean-Marc Mayeur van ING meteen, betekent niet dat de prijzen dalen, laat staan een vastgoedzeepbel die ontploft. ,,Wat we vaststellen, is dat de prijzen niet meer in alle regio's en in alle marktsegmenten in hetzelfde verschroeiende tempo stijgen als de vorige jaren.''

Voor woningen is vooral de evolutie in Vlaanderen opvallend. De prijzen zijn er dit jaar naar schatting nog 8 procent gestegen, tegen meer dan 10 procent vorig jaar. Nog duidelijker is de vertraging op de markt van de appartementen in Brussel. Daar stegen de prijzen dit jaar allicht met 11 procent, tegen 14,5 procent in 2004 (zie tabel). De prijzen, waarschuwt Mayeur, zeggen niet alles. En bovendien zijn de groeivertragingen niet sterk genoeg om al meteen een ,,zachte landing'' in het vooruitzicht te stellen.

Maar er is meer. Tijdens de zes maanden tot einde oktober van dit jaar is het aantal vastgoedtransacties op de Belgische markt met 6 procent gedaald. Een huis of appartement blijft ook langer ,,op de markt'' voor een koper komt opdagen. Gemiddeld 114 dagen, tegen 100 begin dit jaar.

De ING-specialist vangt in de markt ook signalen op dat potentiƫle kopers niet meer zo snel toehappen, maar eerst grondiger vergelijken en het huis of appartement meerdere keren bezoeken alvorens te beslissen. Toehappen of zelfs opbieden nog voor ze het pand meer dan oppervlakkig bekeken hebben, bang dat er anders meteen kapers op de kust zullen komen, is er volgens Mayeur steeds minder bij.

Het zijn vooral de duurdere woningen die langer op de markt blijven. De vraag voor relatief goedkope huizen - tot 200.000 euro - en appartementen tot 100.000 euro - blijft onverminderd hoog.

Kopers vragen zich volgens Mayeur nu vaker af of ze tegen de huidige prijzen nog wel willen kopen. De rente is sinds het dieptepunt van september weliswaar maar met een derde tot een half punt gestegen, maar dat zet toch aan het denken.

Bovendien, zegt Mayeur, is de ,,inertie'' van de vastgoedmarkt bijzonder groot. Voor een appartementsgebouw op de markt komt, is er een terrein gekocht, werden plannen getekend, bouwaanvragen ingediend, en dan moet je nog beginnen bouwen. ,,In Brussel zal het aanbod van nieuwe appartementen de komende drie jaar alleszins nog stijgen, dat hou je niet meer tegen.''
Comments: Een reactie posten