Mechanische ventilatie

Misschien iets voor de badkamer.

Isolatie is het middel bij uitstek om warmteverlies te beperken, maar het is nefast voor een gezond binnenklimaat als daar ook niet een degelijke ventilatie tegenover staat. ,,In onze nieuwbouw kunnen we kiezen tussen ventilatie aan de ramen of een mechanisch systeem. Nu zijn we bang dat we veel warmte verliezen door te kiezen voor ventilatie aan de vensters - ook als de roosters dicht zijn. Kunnen we beter voor het mechanische systeem kiezen?

Een goed functionerend ventilatiesysteem brengt verse buitenlucht naar binnen. In koudere periodes is buitenlucht sowieso frisser dan de binnenlucht. Of je nu kiest voor een mechanisch of een natuurlijk ventilatiesysteem, je zult altijd enig warmteverlies hebben. Het is trouwens niet de bedoeling om de roosters dicht te zetten. Het warmteverlies zal misschien wel minder zijn, maar je dwarsboomt de ventilatie.

De beste ventilatie krijg je met een mechanisch systeem, maar het is de vraag of jullie die investering er voor overhebben. Als je absoluut wilt vermijden dat het ventilatiesysteem warmteverliezen met zich meebrengt, kun je opteren voor een mechanisch systeem met warmterecuperatie. Het is duurder, maar op termijn verdien je die meerprijs terug doordat zich minder warmteverliezen voordoen en je dus kunt besparen op je stookkosten.
Comments: Een reactie posten