TV verstoppen

Een vraag waar we ook mee zitten, na de kleine aanpassingen aan de living: waar verstop ik de tv?

"Televisies zijn gewoon lelijk", zegt de verkoopster van de Amsterdamse winkel Wonen 2000. Dat verklaart volgens haar waarom in glossy woonbladen en meubelbrochures zelden een breedbeeld in de hoek staat. Of het moet een strak ontworpen Bang & Olufsen zijn. Die Deense firma introduceerde drie jaar geleden al een toestel dat op een schilderij lijkt. Een zwart vlak met een verstek gezaagde lijst.

Ooit waren televisies een klusje voor de timmerman. De eerste modellen van Philips waren kastjes op poten. Later werd het beeldscherm verstopt achter deurtjes of slokten wandmeubels de televisie op. Misschien passen breedbeeldtelevisies niet meer in de kast (een flink toestel is meer dan een meter diep), misschien zijn de platte lcd- en plasmaschermen te duur en te mooi om te verstoppen. In ieder geval is een meubelmaker die nog tv-kabinetten maakt moeilijk te vinden. Wel won de Italiaanse firma MDF twee weken geleden de Interior Innovation Award 2005 in Keulen met een moderne variant. Het systeem elevenfive heeft geen klapdeurtjes, maar is een wandmeubel waarin het platte tv-scherm half is verzonken.

Verzinken is overigens een vurige wens onder kopers. Winkels melden dat sommige klanten de aanschaf van een nieuwe televisie combineren met een verbouwing. Daarbij verdwijnt het toestel helemaal in de muur, het glasvlak evenwijdig aan de wand. De lijstenmaker is een goedkopere optie. Die verandert de tv in een nogal dik schilderij; een speciaal softwareprogramma toont oude meesters op het scherm. Cultureel hoogtepunt in de woonkamer voor de liefhebbers, volgens anderen het toppunt van kitsch. Pioneer biedt een gouden lijst met krullen voor zo'n duizend euro extra.

Even loeren in de spiegel of je haar goed zit. Als dat in orde is, kan de schakelaar om en verschijnt Het journaal in diezelfde spiegel. De MiraVision-spiegeltelevisie die Philips deze week op de consumentenmarkt heeft geïntroduceerd, kost 3.500 euro. Voor dat geld heb je niet alleen een spiegel van 30 inch aan de wand hangen, maar ook een platte lcd-televisie. Zelfs de 'goedkopere' uitvoering van 23 inch is met 2.400 euro nog flink prijzig.

De televisie in combinatie met internet neemt een steeds centralere plaats in huis in. Niet alleen in de huiskamer maar ook in andere vertrekken, tot de keuken en de badkamer toe. Bovendien krijgt een televisie steeds meer functies. Hij brengt de buitenwereld binnen via televisiebeelden en internet, maar wordt ook onderdeel van de huisbioscoop, waarop je dvd's, video's en je digitale foto's kunt bekijken.

Comments: Een reactie posten