Vastgoedmarkt

De vastgoedmarkt in Vlaanderen is vorig jaar afgekoeld. Dat zegt het netwerk van makelaarskantoren ERA op basis van de zowat 2.500 verkopen van bestaande huizen en appartementen die het vorig jaar realiseerde. Daaruit blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van huizen en vooral appartementen een pak minder is gestegen dan in 2004.

De vastgoedhausse in Vlaanderen is voorbij, zegt bestuurder Iain Cook van de overkoepelende organisatie ERA Belgium, dat 85 makelaarskantoren in België heeft. De evolutie van de prijsstijgingen is één van de elementen voor die vaststelling.

Terwijl de prijzen van huizen en appartementen in 2004 gemiddeld stegen met respectievelijk 9,5 procent en 17,5 procent, stelden de ERA-makelaars in 2005 stijgingen met respectievelijk 7,6 procent en 5,3 procent vast.

Het gaat telkens om evoluties inzake het bestaande aanbod, niet om de 500 nieuwbouwwoningen die ERA in 2005 realiseerde. Ook baseert het makelaarsnetwerk zich enkel op zijn eigen verkopen, die iets boven de gangbare marktprijzen liggen, maar volgens het bedrijf representatieve evoluties voor Vlaanderen opleveren. ERA heeft ook kantoren in Wallonië, maar die zijn te onregelmatig gespreid om ze in een vastgoedbarometer op te nemen die voor het hele land geldig is.

In de prijsevolutie valt vooral op dat de appartementen in 2005 veel minder in prijs zijn gestegen dan in 2004. Dat is volgens Cook te wijten aan het groot aantal nieuwe appartementen dat op de markt komt. Volgens hem dreigt er zelfs een overaanbod.

Niettemin zijn de gemiddelde prijzen van appartementen én huizen vorig jaar dus weer gestegen. ERA stelde de grootste prijsstijging van huizen vast in Oost-Vlaanderen, al liggen de prijzen daar nog altijd ver onder het Vlaams gemiddelde van 183.000 euro voor een door ERA verkocht huis.

De provincie Antwerpen geeft een diffuus beeld. De gemiddelde verkoopprijs van een appartement steeg daar het meest (met meer dan 8 procent), maar de gemiddelde verkoopprijs van een huis daalde er met 2,1 procent.

De ERA-makelaars stelden vorig jaar ook vast dat een huis of appartement langer te koop stond dan in 2004, een tweede reden die volgens ERA aangeeft dat de vastgoedhausse voorbij is. Globaal stond een woning (huis of appartement) vorig jaar 109 dagen te koop. In 2004 ging het nog om 101 dagen.

Uit de statistieken blijkt dat de termijn tussen het te koop stellen en de uiteindelijke verkoop in 2005 het langst was in Limburg. Een huis stond er gemiddeld 118 dagen te koop, een stuk boven het Vlaamse gemiddelde van 105 dagen voor huizen. Voor appartementen bedraagt het Vlaamse gemiddelde 124 dagen, in Limburg ging het om 178 dagen.

Nog een trend die volgens ERA aangeeft dat de vastgoedhausse voorbij is, is het verschil in vraag- en verkoopprijs voor een woning. In 2004 ging het om 8 procent, vorig jaar om 9,3 procent. De West-Vlaming moest zijn woning het meest in prijs laten zaken om ze verkocht te krijgen, een Vlaams-Brabander het minst.

ERA ziet verschillende redenen voor de afkoeling van de vastgoedmarkt. Zo zijn er de steeds lagere rentetarieven die ervoor hebben gezorgd dat de meeste mensen die van plan waren een huis te kopen dat intussen hebben gedaan. Ook hebben volgens Cook de beleggingen in vastgoed als alternatief voor de aandelenmarkt hun piek bereikt.
Comments: Een reactie posten