Minder renovaties, meer nieuwbouw

Het aantal bouwvergunningen voor renovaties van woningen is in Vlaanderen het afgelopen jaar met 5 procent gedaald. Belangrijkste reden daarvoor is dat de nieuwbouw opnieuw in de lift zit. "Renovatie en nieuwbouw zijn communicerende vaten", legt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, uit. "Mensen kiezen tussen een nieuw huis neerzetten of een oude woning kopen en opknappen. Het afgelopen jaar heeft de lage rentevoet mensen aangemoedigd om voor bouwen in plaats van renoveren te kiezen."

De Mûelenaere gelooft niet dat die trend zal aanhouden. "Op lange termijn zal renoveren populairder blijven dan bouwen. 2004 was een uitzonderlijk jaar. De nieuwbouw zat in het slop en is aan een inhaalbeweging bezig. Het aantal bouwvergunningen voor eengezinswoningen en appartementen steeg met 17 procent." Ook de tegenvallende voorspelling van de economische groei (1,4 procent) zal leiden tot meer renovaties. "Een groot aantal bouwvergunningen zal dan niet gebruikt worden. In de plaats daarvan kiezen mensen bij minder goede economische berichten liever voor het renoveren van een bestaand pand. De bouw is een sector die heel afhankelijk is van het vertrouwen in de economie", aldus De Mûelenaere.

Bij onze Waalse buren is renovatie nog wel een groeiende markt, maar volgens de Confederatie Bouw kiezen Walen traditiegetrouw vaker voor renoveren en Vlamingen meer voor bouwen. In Wallonië werd er vorig jaar 15 procent meer aanvragen voor renovaties ingediend dan in 2003. Het aantal bouwvergunningen voor eengezinswoningen of appartementen nam met 12 procent toe.
Comments: Een reactie posten