Premies voor verbouwen

Wie zoals ons wil bouwen of verbouwen, heeft meestal wel weet van het feit dat de overheid (in het algemeen) bepaalde subsidies geeft. Maar welke, en waar daarover informatie te vinden?

Deze nieuwe site, Premiezoeker, is daarom volgens mij een schot in de roos.

Stel u voor, u heeft net een gezellig huisje gekocht en wil dat verbouwen, maar uw financiƫn zijn niet bepaald erg uitgebreid. Bovendien hoort u iedereen maar bezig over subsidies hier en woonpremies daar, maar zelf blijft u maar aanmodderen. Heeft u trouwens wel ergens recht op? Premiezoeker.be zoekt het voor u uit en in een paar muisklikken weet u precies waar u aan toe bent. Althans dat is het doel dat Vlaams minister van Wonen, Marino Keulen, met de nieuwe website wil bereiken: mensen wegwijs maken in het aanbod aan woonpremies, zowel op gemeentelijk, provinciaal, Vlaams als federaal vlak.

Met een totaal aanbod van meer dan vierhonderd mogelijke subsidies is het logisch dat zelfs bevoegde ambtenaren het noorden kwijt raken. Mede daardoor dat er dringend een duidelijk hulpmiddel nodig was. Premiezoeker probeert dat te zijn. De site, die er erg sober uitziet, geeft u de mogelijkheid om op drie verschillende manieren te achterhalen welke subsidies er zijn en of u er recht op heeft.

Wie gewoon een overzicht wil van alle subsidies klikt simpelweg op 'overzicht alle premies', waarna u een lijst voorgeschoteld krijgt. U kan bijvoorbeeld in Aartselaar een subsidie aanvragen voor uw regenwaterput. Door erop te klikken, krijgt u de kans extra informatie aan te vragen of onmiddellijk een aanvraagformulier in te vullen.

Vindt u de volledige lijst met subsidies te lang en te omslachtig, dan kan u opteren voor 'overzicht relevante premies' door meteen uw gemeente in te geven. Op dit ogenblik zijn er al een honderdtal gemeentes en steden opgenomen in de database, maar op termijn zouden dat er heel wat meer moeten worden. Als uw gemeente bijvoorbeeld met een subsidie in de database wil worden opgenomen, dan is dat perfect mogelijk via de rubriek 'partners'.

Voor wie nog sneller wil weten waar hij recht op heeft, is er de knop 'Waar heb ik recht op?' U geeft opnieuw uw gemeente in en wordt door een vragenlijst geloodst om uiteindelijk een lijstje te krijgen met daarop alle premies waar u recht op zou hebben. Enig minpunt is dat de vragenlijst wel wat tijd vraagt en u de nodige gegevens bij de hand moet hebben, zoals uw jaarlijks netto belastbaar gezinsinkomen.

Los van het inhoudelijke aspect, valt over de opbouw en opmaak van de site weinig te zeggen: sober en overzichtelijk, zonder veel franjes.
Comments: Een reactie posten