Doe het zelf bouwen

Ik ben helemaal geen doe-het-zelver. Mijn talenten zijn digitaal, en helemaal niet mechanisch. Daarom heb ik geen voeling met het onderstaande bericht uit De Standaard:

Steeds meer bouwers steken zelf de handen uit de mouwen om zo de kosten voor de bouw van hun woning te drukken. Aannemers krijgen ook vaker dan vroeger de vraag om huizen maar gedeeltelijk af te werken.
,,De alsmaar stijgende bouwgrondprijzen maken dat er steeds minder budget voor het huis zelf overblijft'', bevestigt Marc Dillen van Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) in Het Nieuwsblad op zondag.

Doe-het-zelfketens als Brico spelen ook handig in op die trend en organiseren sinds kort cursussen elektriciteit en loodgieterij voor hun klanten. ,,Met groot succes'', vertellen ze bij Brico. ,,De lessen zitten dit jaar al tot juli compleet vol.''

Volgens Marc Dillen van de VCB is zelf de handen uit de mouwen steken voor velen de enige manier geworden om de bouw van een eigen woning financieel haalbaar te houden. ,,Hoe meer geld er naar de aankoop van de bouwgrond gaat, hoe minder naar het huis zelf.''

De gemiddelde prijs per vierkante meter bouwgrond bedraagt in Vlaanderen 94,2 euro. Voor een woning betaal je gemiddeld 183.000 euro. ,,Aannemers krijgen van klanten steeds vaker de vraag om woningen maar gedeeltelijk af te werken, bijvoorbeeld enkel de gelijkvloerse verdieping'', bevestigt ook Anja Larik van de Bouwunie. De overige werken voert de bouwheer zelf uit. Soms jaren later, wanneer de financiƫn opnieuw zijn aangezuiverd.
Comments: Een reactie posten