Kost om een huis te bouwen

Wow, ben ik blij dat we al een eigen huis hebben.

Vorig jaar steeg de prijs van bouwgrond in Belgiƫ met 30 procent, maar gisteren raakte bekend dat een huis bouwen op die grond ook nog eens 8 tot 10 procent duurder is geworden de afgelopen twee jaar. De nieuwbouwer moet kleiner of creatiever bouwen om met hetzelfde budget zijn stulpje op te trekken, rekende werkgeversorganisatie Confederatie Bouw voor.

De olie- en andere energieprijzen sprongen vorig jaar omhoog. De kosten voor bouwmateriaal en -grondstoffen stegen navenant. Het staal werd duurder. Bovendien zijn de maatregelen stilaan uitgewerkt die er mee voor zorgden dat de vraag naar nieuwe woningen vorig jaar met liefst 14 procent steeg.

"De vorige jaren daalde de rente en kon je hypothecaire leningen afsluiten over 25 of 30 jaar in plaats van 20, waardoor de mensen de kostprijs beter in de tijd konden spreiden", legt Jean-Pierre Liebaert van de Confederatie Bouw uit.

Het aantal nieuwe huizen zal niet meer zo sterk groeien als vorig jaar. Liebaert gokt op een stabilisering. "De Belg blijft zitten met een baksteen in zijn maag. Nu de kosten voor een nieuw huis zijn gestegen, verschuift de manier waarop hij bouwt zodat hij de kosten kan beheersen", verklaart Liebaert.

Die verschuiving neemt twee vormen aan. Mensen houden vast aan hun budget maar zoeken naar bouwmaterialen die goedkoper zijn. Daarnaast kiezen ze voor kleinere woningen: het aantal eengezinswoningen daalt bijvoorbeeld ten voordele van meer betaalbare appartementen.
Comments: Een reactie posten