Prijs van woning

Ik las onderstaand interessant bericht in de tijd. Voor mijn patroon-tukke geest, altijd op zoek naar formules, modellen en andere patronen, is dit plezierig om lezen.

De prijs van de woning is in een wiskundige formule te vatten: zeven keer wat het gezin boven 12.000 euro verdient
Die formule is afkomstig uit een simpele statistische oefening (een 'regressie'). Voor elke Belgische gemeente is de prijs van de woning en het inkomen (derde kwartiel) van de burgers vergeleken.

Dat levert dus de formule op die je in de grafiek vindt. Simpel gezegd staat er dus dat de prijs van de woning gelijk is aan zeven keer het stuk van het gezinsinkomen boven de 12.000 euro. Dat is zelfs niet helemaal onlogisch. 12.000 euro is wat een gezin nodig heeft voor directe consumptie. Dat cijfer is een vuistregel die ook bankiers en planners hanteren. Je kan het zelf narekenen. Als het gezinsinkomen 36.000 euro is, is de prijs van de woning dus (24.000 x 7 =) 168.000 euro. Leen je daarvan 85 procent op 20 jaar (wat de klassieke formule is), dan kom je uit op een afbetaling in de buurt van 1.000 euro per maand of 12.000 euro per jaar. Dan gaat één derde van het gezinsinkomen naar de hypotheeklening. Ook dat is een bekende vuistregel in de financiële wereld.
Comments: Een reactie posten