Ramen kiezen voor dummies

Ramen gaan kiezen, het is niet bepaald mijn favoriete bezigheid. Zolang ze de wind en de kou buitenhouden, ben ik in principe allang tevreden. Ik kan me voorstellen dat ik niet de enige ben die staat te kijken van de twintigduizend keuzes die je moet maken bij het kiezen van je ramen. Wil je aluminium ramen of pvc ramen? Of misschien ga je wel voor hout? Ramen in pastoriestijl, met luikjes of dakramen? En daar stop het niet. Dan kies je dus voor hout, en moet je nog kiezen wát voor hout, welke kleur, met dwarslatjes of zonder, met retroprofielen, enzovoort, enzovoort.

Welk materiaal je kiest voor je ramen, kies je uiteraard volledig zelf. De tijd is voorbij dat het bepaalde materialen helemaal niet isoleerden, dus in principe kan je je ramen afstemmen op de look en feel van je huis. Ben je de trotse bezitter van een fermette-in-renovatie? Dan ga je voor een retrolook, met houten ramen uiteraard. Ben je echter een designvilla aan het bouwen, of hou je eerder van een strakke look, dan is aluminium the way to go. Pvc is het goedkoopste alternatief, voor hout tel je meestal de meeste centen neer, afhankelijk van welke houtsoort het is. Als je liever geen omkijken hebt naar je ramen hebt, kies je liever niet voor hout, want dat moet regelmatig onderhouden worden. En hoewel het verschil niet ontzettend groot is, isoleren hout en pvc toch iets beter dan aluminium. Veel factoren dus om rekening mee te houden – zoals bij alles zeker tijdens een verbouwing?

Comments:
 Beste FLORE3K450,

Een interessant artikel over het kiezen van ramen. Wellicht is het onderstaande artikel ook interessant als aanvulling? Het gaat over de isolatie van ramen.

Maak ook eens gebruik van de actie Verbouw & Win van Schüco (http://www.aluminium-raamprofielen.be/speciale-acties).

Met vriendelijke groet,

Michael de Boer

__


Bespaar energie, isoleer uw ramen

Wist u dat ramen gemiddeld verantwoordelijk zijn voor twintig procent van het energieverlies in een huis? Slecht isolerende ramen zorgen voor een blijvend hoge energierekening. Met de stijgende energieprijzen, zorgt een investering in goede isolatie voor grote besparingen in de toekomst. Hoog tijd dus om uw ramen te isoleren!

Hoe wordt isolatie gemeten?
De mate van isolatie van uw ramen wordt gemeten door middel van de U-waarde. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil verloren gaat. Hoe lager de U-waarde van een materiaal, hoe minder warmte, en dus energie er verloren gaat.

Een combinatie van glas en raamprofiel
De U-waarde van een raam is een combinatie van de U-waarde van het glas en de U-waarde van het raamprofiel. Alhoewel het glasoppervlak het belangrijkste element is, speelt de isolatiewaarde van de raamprofielen ook zeker mee. Ook al heb je een goed isolerend glas, wanneer je een slecht isolerend raamprofiel hebt, haalt dit de gehele waarde van de isolatie van je venster naar beneden.

Kies voor goed isolerende glazen én raamprofielen
Het is aan te raden te kiezen voor goed isolerend raam van bij voorkeur hoogrendementsglas. Daarnaast moet u letten op de U-waarde van uw raamprofielen. Hoe lager de waarde, hoe beter de raamprofielen isoleren.
Schüco Aluminium heeft verschillende typen ramen, van een basis raamprofiel (AWS 60), met een gemiddelde isolatiewaarde van 2,6 W/ m²K, tot aluminium raamprofielen die beschikken over de beste isolatie op passiefhuisniveau (1,0 W/m²K). Schüco kan u helpen om de totale isolatiewaarde van het glas en raamprofiel te berekenen. Neem gerust contact op met Schüco Aluminium (www.aluminium-raamprofielen.be) voor een vrijblijvend advies.
 
 Aluminium ramen hebben nu alvast wel het voordeel dat ze geen vuil aantrekken. In eerste instantie geniet dit mijn voorkeur wel!
 
Een reactie posten